Wat is dat? De ayurvedische voedingsleer?

“Niet alleen voeding en beweging, maar ook lichaamsbouw, persoonskenmerken en stofwisselingstypering en copingstijl zijn belangrijk”

Ayurveda en voeding

Ayurveda is een Sanskriet woord dat letterlijk ‘de wetenschap van het leven’ betekent.

Volgens de ayurveda wordt iedereen geboren met een volstrekt individuele constitutie. Deze constitutie is een vast gegeven dat zijn persoonlijke basis vormt voor gezondheid. Door te letten op de constitutie kan een gezondheidsevenwicht hersteld worden. Het betekent ook dat als iemand geen acht slaat op zijn constitutie dit uiteindelijk resulteert in ziekte.

Ayurveda is natuurlijk en allesomvattend, tijdloos maar toch modern. De toepassing ervan is eenvoudig en onafhankelijk van waar we vandaan komen en waar we leven, welke voorkeuren en aversies we hebben. Zo wijst Ayurveda ons de weg naar een leven in balans – de basis voor een volmaakt welzijn, natuurlijke schoonheid en duurzame gezondheid.

 

3 basisenergieën/dosha’s

Volgens de ayurveda vinden we de sleutel tot het welbevinden in het inzicht in de drie ayurvedische basisenergieën: Vata, Pitta en Kapha (oftewel Wind, Vuur en Aarde).

Al onze fysieke, mentale en psychische eigenschappen geven uitdrukking aan een volkomen individuele combinatie van deze basiskrachten in onze persoonlijkheid. Ze vormen ons ‘Ayurveda-type’, onze innerlijke aard, de blauwdruk voor een lang en gezond leven – onmiskenbaar uniek als een vingerafdruk.

In de ayurvedische zienswijze zijn geneeskunst en voeding complementaire factoren en géén van elkaar losstaande wetenschappen. Niemand mag verwachten dat hij zijn vitaliteit kan behouden, van een ziekte kan herstellen als hij niet goed weet welke enorme invloed zijn voeding op zijn lichamelijke gezondheid, geestelijke helderheid en spirituele vooruitgang heeft.

 

Meer weten?

Advertentie