Wat is hyperinsulinemie?
Hyperinsulinemie is een stofwisselingsstoornis, waarbij je insulinespiegel in het bloed chronisch verhoogd is, terwijl je bloedsuiker nog een normale waarde heeft. De meeste koolhydraten die je via de voeding binnen krijgt, worden in onze darmen omgezet in suikers (glucose).
Deze suikers komen uiteindelijk in de bloedbaan terecht. Vandaar dat ook wel de naam bloedsuiker wordt gebruikt. Door het eten van koolhydraten stijgt de bloedsuikerspiegel waardoor de alvleesklier (pancreas) gestimuleerd wordt om insuline te produceren. Insuline is een hormoon.
Dus als je koolhydraten eet, stijgt in jouw bloed niet alleen de suikerspiegel, maar ook de insulinespiegel. ‘Snelle’ koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel sterker stijgen dan ‘langzame’ koolhydraten (GI).
Wat is insuline?
Insuline geeft het lichaam een signaal dat er suiker in het bloed beschikbaar is die opgenomen kan worden in de lichaamscellen, waar ze als brandstof gebruikt kan worden.
Als de suiker door jouw cellen verbrand wordt, daalt de bloedsuikerspiegel weer naar een normale waarde.
Insuline is voor het lichaam ook een signaal om overtollige suiker als vet op te slaan. Dit gebeurt vooral na een koolhydraatrijke maaltijd.
Als je lichaamscellen de suiker in je bloed niet snel genoeg opnemen om te verbranden, wordt de overtollige suiker als vet opgeslagen. Hoe hoger het insulineniveau, hoe sneller suiker als vet wordt opgeslagen. En dat vooral rond je middel.
Hoe ontstaat hyperinsulinemie?
Hyperinsulinemie ontstaat doordat je lichaam ongevoelig is geworden voor insuline. Door insulineresistentie heeft jouw lichaam niet goed in de gaten dat er suiker voor handen is om verbrand te worden. Hierdoor wordt deze overtollige suiker in uw bloed uiteindelijk als vet opgeslagen.
Zelfs wanneer je veel koolhydraten eet en insulineresistent bent, kan de pancreas door een grote hoeveelheid insuline te maken het bloedsuikergehalte nog lange tijd op het goede niveau te houden.
Op deze manier ontwikkel je door insulineresistentie langzaam een chronisch te hoge insulinespiegel (hyperinsulinemie) met een bloedsuikerspiegel die nog binnen de normale waarden ligt.
Insulineresistentie of hyperinsulinemie kunnen daarom niet met een eenvoudige bloedsuikerbepaling worden vastgesteld.
Wat veroorzaakt hyperinsulinemie?
De algemene opvatting is dat hyperinsulinemie veroorzaakt wordt door erfelijke factoren (diabetes in de familie, Indiaanse afkomst) en door veroudering (menopauze).
Maar hyperinsulinemie kan ook door eetgedrag en voedingskeuze worden veroorzaakt. Aan de erfelijke factoren en aan veroudering valt helaas weinig te doen. Door eetbuien waarin je veel snelle suikers eet (wat vaak het geval is), kan hyperinsulinemie ontstaan. Door de dips bij hyperinsulinemie ontstaan juist weer eetbuien.
Wat helpt om hyperinsulinemie te voorkomen of verminderen?
Eet volwaardige voeding, stop met lijnen, beweeg actief en doe wat je leuk vindt, en zorg voor voldoende herstelmomenten.