Emotie-eten: als honger niet de aanleiding is om te eten …

Koolhydraatverslaving

Hormoon: serotonine

 

Dat emotie-eten ook een lichamelijke oorzaak kan hebben, weet niet iedereen. Je kunt verslaafd zijn aan (snelle) koolhydraten.

Wat is een koolhydraatverslaving?

Een koolhydraatverslaving ontstaat doordat je, zonder dat je het gemerkt hebt, je stemming positief weet te beïnvloeden door het eten van meer koolhydraten. 

Wanneer je de koolhydraten uit je voeding probeert weg te laten, merk je dat vooral op het emotionele vlak. Je wordt prikkelbaar, kunt minder goed tegen stress of wordt ronduit somber. Je gebruikt koolhydraatrijke voeding als een soort medicijn om je beter te voelen.

 

Wat zijn de gevolgen?

Een koolhydraatverslaving veroorzaakt niet alleen overgewicht, maar kan, door een lange periode van verkeerde voedingskeuzes, ook hyperinsulinemie en diabetes II veroorzaken.

 

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Een verslaving aan koolhydraatrijke voeding wordt veroorzaakt door een stoornis in de serotoninehuishouding. Er wordt door je lichaam niet voldoende serotonine aangemaakt, of het beschikbare serotonine wordt te snel afgebroken. 

Serotonine is een hormoon die niet alleen je stemming, emotie en slaap beïnvloedt maar ook je eetlust. Het eten van koolhydraten verhoogt de serotonineproductie, het eten van eiwitten heeft dit effect niet.

Zo helpt mijn begeleiding bij voeding en eetgedrag

Met de vragenlijsten en online intake stel ik vragen om bepaalde zaken uit te sluiten of juist als oorzaak aan te wijzen. Op basis van je antwoorden maak ik de begeleiding op maat.

Lees hier meer over mijn begeleiding:


Balans in je leven

Advertentie