Emotie-eten: Welke soorten honger ken jij?

Voeden of vullen?

Zoals je vast al wel eens gehoord hebt, zijn er verschillende soorten honger: ooghonger, neushonger, oorhonger, mondhonger, maaghonger, hoofdhonger en harthonger. Eigenlijk is er nog een soort honger en dat is dorst. Dorst wordt nog al eens verward met honger. Dus wanneer je denkt dat je honger hebt, neem eens een glas water!

Harthonger, hoofdhonger en mondhonger veroorzaken dat mensen te veel en/of ongezond eten. Maar dat gebeurt alleen als je je daar niet bewust van bent.

Ooghonger
Je hebt net uitgebreid gegeten in een prachtig restaurant en ziet dat het dessert bij de buren wordt geserveerd. Eigenlijk was je oververzadigd, maar het zien van het dessert doet je het water in de mond lopen…. Reclamemakers maken hier veel gebruik van!

Neushonger
De geur van versgebakken brood, oliebollen, gebrande pinda’s …. Waarom denk je dat veel supermarkten een eigen warme bakker in de winkel zelf hebben?

Oorhonger
Het geritsel van de zak chips die je partner uit de kast trekt, iemand vertelt jou een geweldig recept.

Mondhonger
Kauwen is een belangrijk onderdeel bij bevrediging van mondhonger. Eet daarom altijd bewust en kauw goed. Neem de tijd…

Maaghonger
De een knort het uit, de ander krijgt een naar benauwd gevoel op de borst. Wanneer je op vaste tijden eet, gaat je lichaam reageren op die tijdstippen met het afgeven van hongersignalen. Je hoeft niet meteen zorgen te maken als er geen voedsel paraat ligt om te eten. Maar negeer je lichaam niet wanneer het aangeeft dat het brandstof nodig heeft.

Luisteren naar je maag… En dan natuurlijk een gezonde snack..

Hoofdhonger
Tja, alweer die gedachten. We denken onze wereld en ook onze honger. Deze honger is gebaseerd op gedachten: Ik verdien die plak chocolade want…. Ik moet eigenlijk vijf glazen water drinken per dag. Ik mag geen koolhydraten eten, want die zijn slecht.

Hoofdhonger wordt beïnvloed door wat we lezen en wat we horen. Vaak roept het bij ons tegengestelde gedragen op; de ene keer mogen we niet ongezond eten, het andere moment hebben we die gevulde koek verdiend…

Harthonger
Veel mensen zijn zich bewust dat ze eten in een poging om een gat in hun hart op te vullen. Ze eten als ze eenzaam zijn, als er een einde komt aan een relatie, als ze troost nodig hebben, een vervelende dag hebben gehad, als ze zich vervelen of een conflict met iemand hebben gehad.

Een vorm van zorgen voor jezelf, die nooit de leegte zal opvullen. Wat je op zo’n moment vaak voelt is: frustratie, bedroefdheid, irritatie, verveling, eenzaamheid, bezorgdheid, teleurstelling, boosheid, verwarring, onzekerheid of ongeduld. Het eten heeft als doel om die vervelende gevoelens minder te maken.

Maar dat lukt geen enkel soort voedsel!

Wil jij meer weten over mijn begeleiding bij emotie-eten en snak je naar eetrust?

Lees hier meer over mijn begeleiding:


Balans in je leven

Advertentie