Ben jij ook zo klaar met diëten en jojoën?

Beste goede-voornemensnemer,

Goede voornemens zijn oké.

Maar ben jij ook zo klaar met al dat diëten? Met die weegschaal? En al die restricties? En dan erna vrolijk (nou ja, vrolijk) weer aankomen?

 

Je hebt groot gelijk! 95% van het diëten mislukt al op korte termijn. Het gewichtsverlies is niet blijvend. Dat betekent volgend jaar weer diëten… (pfff), en het jaar erop, en daarna ook weer…

Al lijkt een dieet de oplossing voor gezond zijn, de focus op de weegschaal handig, het werkt voor de meeste mensen niet. Je slankt niet af (wel je portemonnee) en het zorgt voor een laag zelfbeeld en een gevoel van mislukken. En je verbetert je gezondheid niet.

Door de restricties in je voeding je mentale welbevinden ook niet.

 

Want gewicht is niet eens zo stevig gerelateerd aan gezond zijn, dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. (Maar ja, het is een verdienmodel he…) Het is geen geheim, maar je hoort het bijna nooit.

Gezondheidsgedrag wel, op een positieve manier. Bezig zijn met onder andere gezond en lekker eten, actief bewegen (wat jij leuk vindt!) en voldoende herstellen, zingeving, stressmanagement wel. Dat helpt wel.

Want alles met een glimlach gaat beter!

En we blijven maar lijnen, denken dat de cijfers op de weegschaal aangeven hoe gezond je bent, en jojoën. (En dat laatste is toch ongezond! Daar kan geen chocoladecupcake tegenop.)

 

Zullen samen daarop focussen?

In plaats van op al dat gedoe met weegschalen en wortels eten? Abonnementen op sportscholen, terwijl je daar geen zin in hebt? (Als je daar blij van wordt, prima!)

Focussen op mentaal en fysiek gezond bezig zijn met je gezondheid? En je welbevinden? Dan werk je in ieder geval WEL aan je gezondheid.

Enneh, die weegschaal weg zorgt echt niet dat je kilo’s aankomt, ineens. Het zorgt juist voor eetrust en minder eetbuien. En tijd om bezig te zijn met dingen die er echt toe doen.

 

Dus ben je ook klaar met al dat diëten en dat gejojo?


Kijk dan hier hoe ik je kan begeleiden naar écht gezonder leven

Advertentie